Als filmmaker heb ik vele bekende en minder bekende Nederlanders voor de camera mogen hebben.
Het leukste van opnames op locatie is dat je op plaatsen komt waar veel mensen niet mogen en kunnen komen. Te denken valt aan de ondergrondse bagagetransport van Schiphol, in de keuken van Herman den Blijker, bouwlocaties, productieprocessen, productontwikkeling, raffinaderijen, enzovoorts.
Uiteraard zijn de voorbereidingen voor een filmdag erg belangrijk: Is alles compleet, Accu’s opgeladen, genoeg SD kaarten?
Bij het filmen komt veel kijken, het is niet even een shot hier en daar en dan snel verder. Bij een goed verhaal horen gewoonweg mooie en goede shots. En als je die wil maken kost dat tijd. Als filmmaker is het voor mij altijd een uitdaging om dit aan klanten goed over te brengen. Zij hebben een idee, vaak na het zien van een voorbeeld video, en willen dat zo snel mogelijk vastleggen. Mijn taak is dan vooral om het proces zo helder mogelijk uit te leggen.
Filmdag
Hoe werkt het? Voor ons natuurlijk gesneden koek, maar voor u, als lezer, wellicht nieuw.
Na aankomst op locatie wordt de apparatuur uitgeladen en wordt de filmset opgebouwd. Dat klinkt groots maar hoeft dat niet te zijn.
Afhankelijk van de klus zetten we de camera met licht neer, testen het geluid en kunnen dan aan de slag. Wanneer de filmkraan wordt opgezet duurt de opbouw ietjes langer.
We filmen naar aanleiding van een draaiboek, zodat we effectief werken.
Zelf werk ik het liefst in een klein team, de lijnen zijn kort en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
Bijvoorbeeld de geluidsman richt zich helemaal enkel op het geluid. Zo heb ik mijn handen vrij om het overzicht te bewaren en iedereen aan te sturen.
Het belangrijkste is dat het verhaal, zoals we dat bedacht hebben, helemaal tot de puntjes wordt vastgelegd. Elk detail moet kloppen en daar is discipline voor nodig. Vaak op het eind van een zware filmdag moet ik toch soms nog even hard trekken om iedereen erbij te houden. Maar het resultaat mag er dan wel zijn.
Ik ben bekend met verschillende type videocamera’s en dat maakt de keuze maken voor een bepaald type camera ook eenvoudig. De look and feel, snelheid, soort productie bepaald ook mede de keuze.
Voor snelle interviews op locatie gebruik ik een schoudercamera, maar voor een cinemalook, zeg maar een bioscoop gevoel van de film, waarbij het spelen met scherpte diepte een vereiste is kies ik voor een andere camera.
Na de opnames kan het proces postproductie starten oftewel de videomontage.
Alle beelden worden gescreend, uitgezocht en dan kan het werk beginnen!